Influenza fertőzés-védőoltás

Itt az influenza szezon-és az influenza oltás is rendelkezésünkre áll!

Az egyik oltóanyag neve Vaxigrip Tetra, melynek beadását minden 6 hónaposnál idősebb gyermeknek ajánljuk. Az oltás négykomponensű, azaz négy típusú inaktivált influenza vírustörzset tartalmaz.

Új oltóanyag is megjelent a hazai patikákban, neve Fluenz Tetra. Hatóanyaga megegyezik a másik oltáséval, ezt 2-18 év közötti gyerekek kaphatják. Az újdonság benne, hogy ezt spray formájában az orrba lehet beadni, így a gyermeket nem kell megszúrni:)

Kiemelten javasoljuk a vakcinát a kismamáknak, mely a 25. terhességi hét után mind az anyának, mind a magzatnak (fél éves koráig) védelmet biztosít.

Az influenza betegség, egy különálló, jellegzetes tünetekkel bíró betegség, nem egyezik meg az egyéb vírusok (rhinovírus, parainfluenzavirus. adenovírus) okozta náthával!

Az influenza betegség: a tünetek néhány napos lappangás után jelentkeznek. Láz, hidegrázás, elesettség, izomfájdalmak, kimerültség, fejfájás, száraz köhögés jellemzi. A láz 3-4 nap alatt szűnik, majd fokozatosan a többi tünet is enyhül. A betegség súlyos szövődményekkel járhat: tüdőgyulladás, középfülgyulladás, orrmelléküreg gyulladás.

A náthára jellemző tünetek: az orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, torokfájás az influenza fertőzésben csak ritkán figyelhetőek meg!