Védőoltások

 

oltások

 

  

 

Kötelező védőoltás

Erősen ajánlott védőoltás

Ajánlott

 Újszülöttkor   (kórházban)

 BCG

 

 

 2 hó

 Pentaxim

 Prevenar

 Rotarix/ Rotateq

 NeisVac

 

 3 hó

 Pentaxim

 Rotarix/Rotateq

 Bexsero

 

 4 hó

 Pentaxim

 Prevenar

 NeisVac 

 Rotateq

 

 6 hó

 

 Bexsero

 

 12 hó

 Prevenar

 Varivax

 

 

13 hó

 

 Bexsero

 Nimenrix/Menveo

 

15 hó

 MMR

 Varivax

 

 

 18 hó

 Pentaxim

 

 

 6 év

 Tetraxim

 Nimerix

 

 hat hónapos kortól   mindenkinek, minden     évben

 

 Influenza

 

 12 hónapos kor felett

 

 

 Heptatis A

 2 éves életkor felett

 

 

 Kullancs ellen

 11 év

 (6 osztály, szeptember)

 MMR revakcináció

 

 

 11 év

 (6 osztály, szeptember)

 dTap emlékeztető oltás

 

 

 12 év

 (7. osztály)

 Hepatitis B

 

 

 12 év

 (7. osztály)

 

 HPV

 

BCG: A tuberkolózis (TBC) egyes típusai ellen véd, egy oltás a bal vállba, gyakorlatilag a bőr felső rétegébe a kórházban. Utána kifakadhat, ez normális.

Pentaxim: Öt betegség ellen véd: diftéria (torokgyík), tetanusz, pertussis (szamárköhögés), poliovírus (gyermekbénulás), Haemofilus influenzae baktérium ellen

Prevenar 13: Pneumococcus baktérium 13 típusa ellen véd, ami gyakran okoz légúti fertőzéseket, agyhártyagyulladást. Az összesoltás közül ennek a beadása a legfájdalmasabb, az anyaga csíphet.

Tetraxim: a „Pentaxim emlékeztető oltása” 6 éves korban, de már csak négy betegség ellen - Haemofilus influenzae (Hib) baktérium nélkül.

MMR / Priorix: kanyaró (morbilli), mumpsz, rubeola (rózsahimlő) ellen véd. Bizonyos esetekben (kanyaró járvány területére utazóknak) akár 9 hónapos kortól adható. Az ismétlő oltást 6. osztályban az iskolában adják be.

Boostrix: a „Tetraxim emlékeztető oltása” 6. osztályos korban, de már csak diftéria, tetanusz, szamárköhögés ellen. Az MMR ismétlő oltással egyidőben beadható ez is!

Hepatitis B vírus elleni vakcina: a májgyulladás egyik típusa ellen véd, Engerix-B néven találkozhat vele. Kötelező oltás, 7.osztályosokat oltják be: első oltás szeptemberben, második márciusban.

HPV: a humán papilloma vírus szemölcsöt, gégerákot okozhat, de a legtöbb problémát a méhnyakrák okozza, mindenkinek kiemelten javasolt. Hazánkban hetedik osztályos tanulóknak ingyenesen kérhető, az egyik oltást szeptemberben, másikat áprilisban adják. Fiúknak is javasolt.

Rotavírus: minden csecsemőnek kiemelten javasolt. Sietni kell vele, lehetőleg 6-8 hetes korban meg kell adni az első vakcinát, utána legalább 4 hét különbséggel a következőt.

Bexsero: a B-típusú Meningococcus baktérium ellen véd, amely agyhártyagyulladást okozhat. A betegség könnyen halállal végződhet, az oltás így életmentő.

Neisvac C: a C-típusú Meningococus ellen véd, amely agyhártyagyulladást okozhat. Minden csecsemőnek kiemeltenjavasolt, állam támogatja, ára pár száz forint.

Nimenrix / Menveo/Menquadfi: az A-, C-, W- és Y-csoportú Meningococcus ellen véd, amely agyhártyagyulladást okozhat.

Influenza: kiemelten javasolt oltás, hat hónapos csecsemőkortól egészen halálunkig. A vírus minden évben változik, más törzsek jelennek meg, ezért kell újra oltani. Jelenleg a legjobb a Vaxigrip tetra vakcina, ami négy törzs ellen nyújt védelmet, és ún.„splitvakcina”, azaz elölt vírusdarabkákat, alegységeket tartalmaz, kevesebb mellékhatást okoz.

Varivax: Bárányhimlő ellen illetve az ezt követő esetleges súlyos szövődményektől véd. Súlyos szövődmények közé tartozik a központi idegrendszeri fertőzés, véráram-fertőzés , melyek  vezethet akár halálhoz is. R

Hepatitis A vírus elleni vakcina: májgyulladás egyik típusa ellen véd. Hazánkban fertőzések felbukkanása észlelhető. Havrix, Avaxim néven érhető el.

Kullancs elleni védőoltás: Célszerű, hogy négy éves kor után, a téli évszakban oltsunk, hogy 5 éves korra védett legyen a a gyermek.A Lyme-kórt egy baktériumszerű kórokozó okozza, arra nincs védőoltás. A kullancsencephalitis vírus agyvelőgyulladást okozhat,mely főként öt éves kor felett jellemzően súlyos következményekkel járhat, ez ellen létezik védőoltás, FSME-Immun vagy Encepur néven találkozhat vele. Öt éves kor alatt a vírus komoly betegséget nem okoz.

 

Felkészülés a véoltásra

Ne féljünk az oltástól!

A védőoltások rendkívüli szerepet játszanak súlyos betegségek és járványok kialakulásának megelőzésében. A legtöbb tűszúrással jár, emiatt fél tőlük sok gyerek

Egy oltás pszichésen nem csak a gyerekeknek megterhelő, hanem a szülőknek is. Emiatt nagyon fontos, hogy mi is készüljünk a szurira”. Fontos tudatosítani magunkban, hogy ezzel súlyos betegségektől óvjuk meg őket. A gyerekek a szülők érzelmeit, reakcióit veszik át, ugyanez igaz a csecsemőkre is! Amennyiben a gyerekek érzik a magabiztosságunkat, már egy lépést tettünk afelé, hogy ők se izguljanak.

Tudatosítsuk magunkban azt is, hogy a gyerek immunrendszerét nem terheli meg az sem, ha akár több oltást is adunk, sőt, segíti a védekezőképességünket abban, hogy legyőzze azokat a betegségeket, amiket enélkül csak nehezen vagy egyáltalán nem tudna! Örüljünk, hogy van erre lehetőségünk. Egy szúrás sokkal kevésbé fájdalmas, mint az adott - akár végzetes - betegség!

Sok esetben nem a fájdalom a legrosszabb, hanem az ismeretlentől való félelem, a stressz, emiatt a fájdalomcsillapító technikák mellett a pszichés felkészítés is rendkívül fontos.

Minden gyereket a korának megfelelően kell kezelni. A csecsemők esetében különösen figyeljünk, hogy mi se féljünk, mert ők a légvételünkből, hangunkból, apróbb reakcióinkból észlelik, hogy anya vagy apa valamitől fél, így ez átragad rájuk is.

A nagyobb gyerekekkel beszélgetni kell már otthon, hogy mi fog történni. Motiválni is ekkor kezdjük (valamilyen jutalmat kap utána). Fontos elmondani, hogy mi is sok oltást kaptunk már, és emiatt nem kaptunk el sok súlyos betegséget.

Az oltás reggelén el kell mondani, hogy hova indulunk, ne a tanácsadóba érkezve tudja meg. Nem jó, amikor a szuri előtti percekben/másodpercekben észleli, hogy mi fog történni.

Soha ne mondjuk, hogy nem fog fájni! El kell mondani, hogy kis szúrást, feszülést fog érezni, de mi ezt azért engedjük, mert fontos nekünk az egészsége!

Soha ne ijesztgessük gyerekeinket szurival/doktorbácsival!

El kell mondani, hogy a doktornéni is igyekszik mindent megtenni, hogy minél kevésbé érezze a fájdalmat.

Az oltás barátságosabbá tétele:

 1. szülői felkészítés (sok gyerek csak addig sír, amíg nincs túl a szurin, utána már hamar megnyugszanak, amikor rájönnek, hogy nem is volt annyira rossz)
 2. Gyerekbarát tanácsadó (minden érzékszervre hasson), játékok, falfestmények, sok-sok szín, esetleg halk zene, rajzfilm ilyenkor megengedhető.
 3. Testhelyzet: lehetőleg (még a csecsemőknek is) a szülő ölében adjuk be az oltást
 4. Természetes fájdalomcsillapítás, kiegészítők (szintén minél több érzékszervre hatunk, annál hatásosabb!)

 

Szoptatás:  A legtökéletesebb fájdalomcsillapító módszer. Ha erre nincs lehetőség, akkor lefejt anyatejet, vagy bekevert tápszert hozzanak magukkal!

Shotblocker : A felületén található számtalan puha tüske a bőrben lévő idegvégződéseket átmenetileg blokkolja. A szúrás előtt felhelyezem az oltandó testrészre, majd az oltás pillanatában határozottan a bőrbe nyomom (nem fáj!). Kb. 60-70%-ban hatásos!

Zümi, a méhecske: Elméletileg az oltás helyére kellene tenni, kis jégzselé szárnyacskájával. Ezt sok gyerek nem tolerálta, kisebbeknek meg nagyméretű a karjához viszonyítva. Így a legjobb, ha a gyerekek fogják  a kezükbe, és szúrás pillanatában bekapcsoltatjuk velük, ami ekkor hirtelen vibrálni kezd.

Összefoglalva: Teljes a siker, ha a fent leírtakat összhangban tudjuk használni.

2 éves kor felett: 

 1. Otthon elmesélni mi fog történni, beszélgetni róla
 2. A váróban játszani, mesét olvasni - ne stresszelje magát előre
 3. A tanácsadóban szülőként is magabiztosnak mutatkozni
 4. Szülő ölébe ültetjük
 5. Jégzselével hűtjük a testrészt
 6. Zümit a gyerek kezébe adjuk, és megkérjük, hogy felszólításra kapcsolja be
 7. Sárga lapocskát (shotblocker) felhelyezem a vállra (csecsemőknél a combra)
 8. Zümibekapcsolás - közben szuri
 9. KÉSZ :) már csak a matrica kiválasztása van hátra 

Csecsemők: 

 1. Ne izguljunk, mert azt is megérzik!
 2. Szülő ölébe ültetjük
 3. Szoptatás megkezdése
 4. Felhelyezem a shotblockert
 5. Szuri közben és után folytassák a szoptatást!
 6. Majd mellkasunkra fektetjük gyerekünket és megnyugtatjuk, ha sír

Felhasznált irodalom:

 • A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levele a 2023. évi védőoltásokról
 • https://drtordas.hu
 • https://www.novakhunor.hu